Tuesday, April 21, 2009

原来。。。。

槟城公正党再林在报章上
说冠英兄不应该对媒体喊话
应该通过内部管道解决副首长的问题
他说民联有足够的方法让冠英谈
(这番话好像熟口熟脸,原来他们开始
也用内部管道了,奇怪的是一向来要
人家公布这个那个的吉祥也没出声)

再林又说公正党有自由选自己的人选
有权力要谁辞职等等
这又好像是反对党说巫统一党独大
没有尊重友党,说马华民政当家不当权
的版本)

冠英说他是当家有当权的
他又烧诗杰子根
作为一州之长 难道不懂要建机场要几个部门的同意
非交长一人可决定
在为自己辨护的同时 不要忘了议员的辞职和副首长的权力
都在你手上 而且是直接的权力
想想看 一个议员要辞职没通知首长
首长要通过报章才知道
英文说 what the hell is this?

可能是不当权 也可能辞职的议员不满意他
也可能 。。。。。。
原来所谓的公平政治体制是这样的。。。。

3 comments:

Haris Angel said...

Dipetik dari Suara Keadilan (dari markas Angkatan Muda Keadilan) (http://www.suarakeadilan.com/sk/beritautama/2009/04/4408)
Cadangan penalti RM50,000 bagi anggota dewan undangan negeri dan RM100,000 bagi anggota parlimen yang melepaskan jawatan tanpa sebab munasabah adalah satu cadangan keanak-anakan kerana tidak masuk akal kata Timbalan Angkatan Muda (AMK) KeADILan Faris Musa.
Berikutan kenyataan Ketua Pemuda Gerakan Kedah Tan Keng Liang yang mahu penalty itu di kenakan keatas mana-mana Adun atau Ahli Parlimen yang mahu meletak jawatan tanpa sebab manasabah.
Beliau juga mencadangkan jika perletakan jawatan itu atas alasan bagi mendapat mandat baru daripada pengundi bagi Adun terbabit untuk menyertai parti gabungan, penalti itu perlu dikurangkan separuh.
Sementara itu, satu lagi kenyataan yang dibuat oleh Ahli Parlimen Jerlun, Mukhriz Mahathir menyokong supaya Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) mengenakan hukuman terhadap wakil rakyat yang meletak jawatan sesuka hati tanpa alasan yang kukuh.
Katanya, perbuatan meletak jawatan dalam kalangan Anggota Parlimen atau Anggota Dewan Undangan Negeri pembangkang dengan sewenang-wenangnya, kini seolah-olah menjadi trend bagi memastikan parti mereka sentiasa mendapat perhatian.
Perbuatan itu katanya merugikan rakyat dan negara kerana pilihan raya kecil memerlukan perbelanjaan besar setiap kali diadakan, selain mewujudkan suasana tidak selesa dalam kalangan penyokong parti-parti yang bertanding.
Faris membidas kenyataan Tan dan Mukhris sebagai tidak masuk akal kerana amalan perletakan jawatan adalah perkara biasa yang diamalkan di negara-negara berasakan demokrasi.
“Kenyataan itu amat tidak masuk akal serta agak keterlaluan dan memihak kepada kerajaan Barisan Nasional sahaja tanpa mengambil kira pendapat pihak lain,” jelas Faris kepada Suara Keadilan.

马桶头 said...

马来西亚的名人何其多,有影响力的名人也不在少数,你觉得谁的发迹过程最不可思议呢?
大家来讨论吧!
http://5g.my/bizclub/index.php?q=node/528

piew said...

辗转来到。

久违了,老友。

:)